Sprzątanie kuchni wcale nie musi być męczące i trudne. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia organizacja, która przełoży się na efektywność działań, ale i satysfakcję z wykonywanych obowiązków. Jak więc skutecznie posprzątać kuchnię, by lśniła czystością? Podpowiadamy!
Sprzątanie kuchni – od czego zacząć?
Sprzątanie kuchni warto zacząć od przygotowania wszystkich niezbędnych środków czystości i akcesoriów. Dzięki temu podczas wykonywania obowiązków nie będzie konieczności zaglądania do szafek w poszukiwaniu odtłuszczacza, przez co zaoszczędzisz czas, a same obowiązki będą efektywniejsze.
Czego potrzebujesz do sprzątania kuchni? Oto lista:
- Gumowe rękawiczki ochronne;
- ściereczki;
- gąbki;
- ścierki z mikrofibry;
- ręczniki papierowe;
- worki na śmieci;
- żel do mycia naczyń;
- środek odtłuszczający;
- wiadro z mopem.
Gdy już wszystkie potrzebne środki będziesz mieć pod ręką, można przejść do sprzątania kuchni. Jak wyczyścić ją tak, by lśniła nienaganną czystością na długo? O tym poniżej.
Sprzątanie kuchni krok po kroku – etapy efektywnych porządków
Przy sprzątaniu kuchni niezbędny będzie odpowiedni plan, który pozwoli zorganizować zadania. Dzięki niemu przekonasz się, że wcale nie ma tak dużo do zrobienia, a z odhaczenia każdego obowiązku na liście będziesz czerpać czystą satysfakcję.
Warto podzielić zadania na konkretne segmenty i np. sprzątać kuchnię od lewej strony do prawej. Metoda krok po kroku sprawi, że nie pogubisz się w bałaganie.
Pamiętaj też o harmonogramie – nie musisz podczas każdego sprzątania kuchni opróżniać całej lodówki i dokładnie czyścić półek. Niektóre powierzchnie wymagają rzadszego czyszczenia, a inne z nich codziennego. Dlatego nie warto brać na siebie zbyt wiele i dostosować harmonogram według stopnia zabrudzenia powierzchni i własnych potrzeb.
Jak posprzątać kuchnię krok po kroku, by uporać się z cotygodniowym bałaganem? Oto plan.
Zacznij od mycia naczyń
Mycie naczyń to zarówno pierwszy, jak i ostatni etap sprzątania kuchni krok po kroku. Na początku warto opróżnić zlew, ponieważ w trakcie czyszczenia powierzchni z pewnością znajdą się brudne pojemniki lub podstawki, które będą wymagały umycia. Jeśli uprzednio umyjesz naczynia w zlewie, unikniesz stworzenia ogromnej sterty, która w końcowym etapie może być już dla Ciebie prawdziwą zmorą.
Mycie naczyń na początku sprzątania kuchni to też sposób na to, by bezproblemowo wyczyścić bardzo zabrudzone patelnie czy garnki, które wymagają namoczenia. W czasie, gdy płyn do naczyń z wodą będzie zmiękczał zabrudzenia, Ty będziesz w stanie posprzątać sporo powierzchni w kuchni.
Pozbądź się niepotrzebnych rzeczy z kuchennej przestrzeni
W kolejnym etapie warto pozbyć się z przestrzeni kuchennej wszystkich rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć. Wszelkie puste opakowania, papierki czy naczynia, których nie używasz, warto natychmiast usunąć z blatu roboczego. Podczas odgracania kuchni można od razu zajrzeć do lodówki, by pozbyć się z nich wszystkich przeterminowanych produktów.
Wyczyść wnętrza urządzeń AGD
Ten etap nie jest obowiązkowy podczas cotygodniowego sprzątania kuchni, bo jak wspomnieliśmy wcześniej – każde urządzenie wymaga czyszczenie w różnej częstotliwości. Jeśli więc zastanawiasz się jak często myć lodówkę, piekarnik lub mikrofalówkę, wystarczy spojrzeć na poniższą listę i stworzyć swój własny harmonogram*.
- Lodówkę warto czyścić raz w miesiącu. Nie wszyscy jednak mają czas na rozmrażanie urządzenia i długotrwały proces sprzątania. Warto jednak znaleźć choć kilkanaście minut w miesiącu, by przetrzeć wszystkie półki, szuflady oraz drzwi lodówki.
- Piekarnik najlepiej czyścić po każdym użyciu. To pozwoli uniknąć pojawienia się uporczywych zabrudzeń i wżartego tłuszczu. Gruntowne czyszczenie natomiast powinno odbywać się raz na 3 miesiące. Wtedy warto sięgnąć po silny zmywacz do tłuszczów i przypaleń.
- Mikrofalówkę również warto czyścić po każdym użyciu, zwłaszcza jeśli korzystasz z niej codziennie. Wystarczy wtedy przetarcie wnętrza wilgotną ściereczką. Gruntowne mycie powinno z kolei odbywać się raz w miesiącu.
- Czajnik należy myć przynajmniej raz na dwa tygodnie. Wtedy należy nie tylko przetrzeć obudowę urządzenia, ale także zastosować środek odkamieniający w środku.
- Zmywarkę powinno się gruntownie czyścić średnio raz na dwa miesiące. Do cotygodniowej listy zadań warto wpisać czyszczenie filtrów i koszyczków, dzięki czemu urządzenie będzie działało efektywnie przez długi czas.
* W przypadku częstotliwości mycia urządzeń AGD warto kierować się zaleceniami producenta.
Starannie wyczyść kuchenkę
Sprzątanie kuchni krok po kroku nie mogło obyć się bez czyszczenia kuchenki. Niezależnie od tego, czy posiadasz kuchenkę gazową, czy elektryczną, ten krok powinien być częścią Twojego codziennego rytuału uporządkowywania kuchni.
Ta niewielka powierzchnia wymaga sporego zaangażowania i precyzji. Przypalony tłuszcz lub wykipiała woda zdarzają się na porządku dziennym, ale warto zmywać je na bieżąco. W przypadku tradycyjnej kuchenki gazowej zdejmij żeliwne ruszty i przy użyciu pianki odtłuszczającej starannie wyczyść powierzchnię. Nie musisz szykować się na intensywne szorowanie – dobry środek czystości zmiękczy zabrudzenia i pozwoli Ci w łatwy sposób się ich pozbyć.
Umyj blaty i fronty szafek
Zaraz po umyciu kuchenki warto zająć się blatem. Zdejmij z niego wszystkie przedmioty i umyj powierzchnię delikatnym środkiem, jak np. mydłem lnianym, które ma właściwości odtłuszczające, odplamiające i nabłyszczające. Możesz go od razu użyć do mycia frontów szafek. Na koniec przetrzyj je mikrofibrą, by Twoja kuchnia lśniła czystością bez smug i zacieków.
Wskazówka! Podczas mycia frontów szafek zastosuj metodę „od góry do dołu”. W ten sposób Twoje sprzątanie kuchni stanie się efektywniejsze, bo nie będzie konieczności ponownego przetarcia powierzchni na wypadek zachlapania.
Opróżnij kosz na śmieci
Podczas sprzątania z pewnością worki na śmieci wypełniły się przeterminowaną żywnością i niepotrzebnymi rzeczami. Od razu wynieś je z domu, a szafkę ze śmietnikiem wraz z koszami na śmieci wyczyść dokładnie odświeżającym środkiem, który nada powierzchniom przyjemny zapach.
Pozamiataj i umyj podłogę
Podczas sprzątania kuchni krok po kroku na podłodze z pewnością pojawiły się okruchy i inne zabrudzenia. Dlatego na samym końcu pozamiataj lub odkurz podłogę i umyj ją dedykowanym do niej rodzaju środkiem.
Sprzątanie kuchni – dodatkowe porady, które warto znać
- By zachować nienaganny porządek w kuchni, warto zadbać o odpowiednią organizację przestrzeni. Możesz wykorzystać specjalne pojemniki z naklejkami z oznaczeniem zawartości. To nie tylko ułatwi Twoje codzienne gotowanie, ale też sprawi, że takie produkty, jak makarony czy przyprawy nie będą wysypywać się z opakowań i robić bałaganu w szafkach.
- Często nie wspomina się o oknie, jako elemencie kuchennej przestrzeni, a przecież podczas gotowania na nim również gromadzi się mnóstwo zabrudzeń, które wędrują tam razem z parą wodną. Dlatego okno w kuchni wymaga zdecydowanie częstszego czyszczenia, niż te w innych pomieszczeniach.
- Jeśli będziesz sprzątać niektóre powierzchnie od razu po ich użyciu, gruntowne czyszczenie nie będzie konieczne.
Stosuj wyłącznie środki czystości do kuchni, które mogą być stosowane na powierzchniach mających kontakt z żywnością.